Huisdieren

Vind je een gewonde kat, hond, papegaai, of ander huisdier, neem dan direct contact met ons op via 0229-245353. Overleg met de meldpost wat te doen. Soms is het beter om het dier even te laten liggen en er bij te blijven, en soms is het beter om het te verplaatsen. Het aller belangrijkste is DENK AAN JE EIGEN VEILIGHEID.

Dieren uit de natuur

Dieren gaan dood in de natuur, dat is natuurlijk, maar het is niet leuk als welk dier dan ook moet lijden. Vind je een gewonde vogel, egel, vleermuis of ander niet-huisdier, neem dan in ieder geval contact met ons op via onze meldpost. Informatie die de meldpost geeft kan levensreddend voor een dier zijn. Vaak kun je zelf al veel doen om de situatie voor een dier enigszins te verzachten.

Mocht het na overleg met onze meldpost nodig zijn om een vogel, egel, vleermuis of dergelijk dier op te halen en naar De Bonte Piet te brengen is, dit voor de melder gratis. Een (eenmalige-) donatie mag natuurlijk altijd. Onze donateurs maken het mogelijk voor ons om ook deze dieren uit de natuur adequaat te helpen en vervoeren. 

Ga je zelf actie ondernemen, zijn er een aantal regels waaraan je je wel aan moet houden. 

  • Blijf rustig. Om een ziek of gewond dier te kunnen benaderen is het belangrijk niet in paniek te raken. Hou kinderen zoveel mogelijk uit de buurt, en maak niet te veel lawaai. Hoe rustiger jij blijft, hoe rustiger het gewonde dier blijft, en zal hij zich minder snel nog verder verwonden.
  • Eten en drinken. Geef niet zomaar eten en drinken aan een gewond dier. Vaak zal een gewond dier dit toch niet willen. Hoe goed bedoeld ook, dit kan ook wel eens extra schade doen.  
  • Warm houden. Warmte is heel belangrijk voor een gewond dier. Heb je een dier in bewaring in een doos of krat, doe er dan ook een kruikje bij. Dit kan een simpel drinkflesje zijn gewikkeld in een oude handdoek. (Deze mag natuurlijk niet lekken.) Let er wel op dat het dier ook de mogelijkheid moet hebben weg te kruipen van de warmte. Een dier dat wij te koud bij een opvang brengen moet vaak eerst opgewarmd worden voordat met een behandeling kan worden gestart. Door het warm te houden win je heel veel tijd voor een gewond en verzwakt dier.  Mocht het langer duren voordat de dierenambulance komt controleer het kruikje dan af en toe.
  • Als je egels moet verplaatsen doe je dit ALTIJD met handschoenen aan. Egels kunnen onder vele soorten parasieten zitten, waar je niet zo met je blote handen aan wilt komen. Buiten het feit natuurlijk dat de stekels prikken.
  • Moet je een vleermuis oppakken doe je dit ook ALTIJD met handschoenen. Verschillende vleermuissoorten in Nederland zijn besmet met het RABIËS (Hondsdolheid) virus. Bij sommige populaties is meer dan 25% besmet. Dit Rabiës virus is potentieel dodelijk ook voor mensen. Mocht je gekrabd of gebeten zijn door een vleermuis maak dit ook direct kenbaar bij de medewerkers van de dierenambulance. Daar MOET ALTIJD op gehandeld worden.
  • Rust en Donker. Mocht er een vogel tegen je raam gevlogen zijn is eigenlijk altijd de regel, pak het voorzichtig op en zet het in een doosje leg er een doek overheen zodat het donker en rustig wordt. Hiermee verlaag je de stress voor het beestje, en geef je hem extra tijd om te herstellen. Let even op of je bloed ziet, of dat er andere verwondingen zichtbaar zijn. Neem ook even contact op met de meldpost. Als het nodig is om de vogel op te halen en naar De Bonte Piet te brengen, zal de meldpost dit met u afspreken. Afhankelijk van de vogel en situatie kan dit in sommige gevallen zal dit betekenen dat dit pas de volgende dag wordt. Is de vogel na een poosje rust weer opgeknapt kan het weer losgelaten worden. Meldt dit dan ook even terug aan de meldpost. Dan rijdt de dierenambulance in ieder geval niet voor niets. 
  • Kan of durf je het dier niet op te pakken, en is het wel gewond. Zet er voorzichtig een doos of krat overheen, eventueel nog afgedekt met een handdoek. Dan is is het donker en minder stressvol voor het dier. Daarbij kan het dier ook niet meer weg, en heeft de dierenambulance tijd om aan te rijden. Lukt het vangen niet en kruipt het dier verder weg, blijf dan niet proberen het te vangen, maar overleg dan eerst met de meldpost.

In ALLE gevallen geldt, ben je in aanraking geweest met een wild en mogelijk ziek dier: HANDEN GOED WASSEN. De medewerkers van de dierenambulance doen dit met een desinfecterende vloeistof voor ze naar een volgende melding gaan. 

Iedere seconde telt, ook voor dieren.

Veel gewonde dieren die wij op halen zijn ook buiten de steden, op landweggetjes en in weilanden. Als u een melding doet bij ons wil de meldpost zo exact mogelijk weten waar het gewonde dier is. Met een exacte locatie kan de dierenambulance direct op enkele meters nauwkeurig aan rijden zonder te zoeken. Gebruik de Waar ben ik pagina, om uw locatie te bepalen. Wanneer nodig zal de meldpost daar ook naar vragen. Het helpt ons en het gewonde dier enorm.

Bij vragen of twijfel altijd overleggen met de meldpost op telefoonnummer 0229-245353.

Mocht er iets gebeuren ten aanzien van het dier. Komt het te overlijden, vliegt of loopt het toch nog weg. Of gaat het ergens naar toe waar het wellicht moeilijker of gevaarlijker te vangen is, geef dit dan even door aan onze meldpost. Dat kan betekenen dat we deze melding meer of minder voorrang moeten geven mochten er meerdere meldingen tegelijk zijn. Met andere woorden verandert er iets met of bij het dier laat het dan ook even de meldpost weten.